Jesteś tutaj

Kuchniokracja. Deserownik

Wydawnictwo: Publicat

Ładujemy listę sklepów

Coś nie działa jak powinno? Napisz do nas: pomoc@publicat.pl

Książka nagrodzona drugim miejscem w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii "Ciasta i desery"!

„Tytuł książki jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów. Znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi.
Nie tylko świetne składniki i dobra technika wpływają na smak podawanego jedzenia. Miłość, przyjaźń, oddanie – to one sprawiają, że desery smakują wyjątkowo i pozostają w naszej pamięci na długo...”
Autorka

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, kulturoznawca i autorka nagradzanych książek (m.in.: „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Tradycje kulinarne Finlandii”). Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Prowadzi blog Kuchniokracja.

„Tradycyjne wypieki w nowej odsłonie. Przekonasz się, że pieczenie może być proste i przyjemne!”
Marta Mach – redaktor naczelna magazynu „Zwykłe Życie”

„Podróże, oprócz uniesień duchowych, to również, a może przede wszystkim, przygoda kulinarna. Odkrywanie innych kultur to poznawanie ich smaków. Dzięki tej książce możecie doświadczyć ich również w swoich domach”.
Łukasz Nowak – założyciel klubu podróżników Soliści

DESEROWNIK - SŁODKA PRZYJEMNOŚĆ, KTÓRĄ WARTO SIĘ PODZIELIĆ

 

RECENZJE

"(...) Tym razem autorka „odkurza” stary mebel zwany deserownikiem (lub pomocnikiem, bufetem), który służył niegdyś do wystawiania na nim deserów i ciast. Obok deserów kładzie ciekawe opowieści, wzbogacając zamieszczone w książce przepisy o teksty dotyczące historii cukiernictwa, pochodzenia potraw i ich składników."

Cała recenzja na: mistrzbranzy.pl

 

"(...) Deserownik to przepisy na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania pasujące zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi."

Cała recenzja na: warsawfoodie.pl

 

"(...) Przepisy są przede wszystkim proste, oparte na w miarę dostępnych składnikach i wykonalne w domu, w przeciwieństwie do innych cukierniczych książek kucharskich, do korzystania z których trzeba mieć dyplom ASP. Wyróżnia je też inspirowanie się przepisami z całego świata i nowoczesność. Nie znajdziemy tu zemsty teściowej czy kopca kreta w wersji na 20 osób, tylko minimalistyczne desery i słone wypieki z poszanowaniem dobrych składników i bez udziwnień. Nie za słodkie, przygotowane bez zamienników sprawdzonych surowców. Bez wstydu możemy postawić na stole nawet przy bardzo wyszukanej okazji."

Cała recenzja na: ugotowanepozamiatane.pl

 

WYWIAD Z MAGDALENĄ TOMASZEWSKĄ-BOLAŁEK

"Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku. (...)"

Cały wywiad na: mojegotowanie.pl

 

"Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest autorką książki Kuchniokracja. Deserownik, aktywnie popularyzuje kulturę żywieniową. Rozmawiamy o smakach dzieciństwa, kulinarnych trendach i o książce oczywiście."

Cały wywiad na: gotujmy.pl

DESEROWNIK W MEDIACH

"Deserownik" i gotowanie na antenie - Pytanie na śniadanie

Deserownik - nie mylić z wypiekami - Droga przez mąkę, Dwójka (Polskie Radio)

"Deserownik". Skąd pochodzi twój ulubiony deser? - Sztuka jedzenia, Czwórka (Polskie Radio)

PARTNER WYDANIA

PATRONI MEDIALNI

 

 

               

 

                                        

INFORMACJE PODSTAWOWE

Wydawnictwo: Publicat
Cena okładkowa: 49,90 zł
Format: 240x165mm
Liczba stron: 208
Okładka: OTW
Premiera: 17.05.2019
EAN: 9788327125453
ISBN: 978-83-271-2545-3

KOMENTARZE

Zapisz się do newslettera
  • Będziesz na bieżąco z naszymi promocjami i specjalnymi ofertami.
  • Nie ominą Cię informacje o nowościach i bestsellerach.

Wybierz co najmniej jedno wydawnictwo:

Szanowny Czytelniku, administratorem Twoich danych osobowych jest Publicat Spółka Akcyjna z siedzibą w Poznaniu (61-003), przy ul. Chlebowej 24. Po zapisaniu się do newslettera, Twoje dane osobowe będziemy przetwarzać w celu informowania Cię o nowościach książkowych i przygotowanych przez nas ofertach specjalnych. Dane osobowe będziemy przetwarzać na podstawie wyrażonej zgody. Podanie przez Ciebie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne ale niezbędne do realizacji usługi newslettera. Swoją zgodę możesz wycofać w każdym momencie. Przysługuje Ci także prawo dostępu do danych oraz ich zmiany. Rozwiń / zwiń

Dofinansowanie z funduszy UE