Okładka książki Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata

Roopa Gulati

Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata

Oprawa miękka
49,90 zł
  • EAN: 9788327126467
  • ISBN: 978-83-271-2646-7
  • Format: 165x240
Pobieramy listę sklepów

Coś nie działa jak powinno? Napisz do nas: pomoc@publicat.pl

OPIS

Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa.

Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu.

Roopa Gulati

Roopa Gulati

Roopa Gulati – szefowa kuchni, twórczyni przepisów i prezenterka telewizyjna. Wychowała się w angielskiej Kumbrii w rodzinie pochodzenia pendżabskiego. W wieku 18 lat przeniosła się do Londynu, gdzie doskonaliła swoje umiejętności kulinarne w szkole Le Cordon Bleu, a po uzyskaniu dyplomu przeprowadziła się do Indii.

Pracowała jako konsultantka kulinarna dla hoteli Taj Group oraz prowadziła własną działalność cateringową. Sławę w Azji przyniósł jej udział w codziennym programie śniadaniowym telewizji Star TV Good Morning India, gdzie przygotowywała ulubione pendżabskie dania swojej matki, historyczne potrawy z dworów królewskich oraz popularne indyjskie posiłki.

W 2001 r. Roopa wróciła do Wielkiej Brytanii i wybrała nieco inną ścieżkę kariery. Pracowała dla telewizji UKTV jako redaktorka kulinarna kanału Good Food Channel, a jako niezależna dziennikarka współtworzyła kilka programów telewizyjnych, w tym Rick Stein’s India kanału BBC2. Jej artykuły ukazywały się w wielu magazynach, a przez 15 lat była krytyczką kulinarną „Time Out”. Występowała jako prezenterka w Food Programme stacji radiowej BBC Radio 4 oraz w różnych programach telewizji BBC.

Prowadzi regularne pokazy kulinarne na jednym z najpopularniejszych londyńskich targów spożywczych, Borough Market. Gdy chce odpocząć od tłumów, pracuje nad własnymi przepisami i prowadzi badania dla krajowych i międzynarodowych marek kulinarnych. Roopa mieszka w północno-zachodnim Londynie z mężem Danem. Ma dwie dorosłe córki. Swój czas wolny najchętniej spędza w kuchni.

Polecamy również