Małgorzata Kur
Kuchnia naszych babek
Oprawa twarda
69,90 zł
Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z ...
- Nowość
Pokaż:
Coś nie działa jak powinno? Napisz do nas: pomoc@publicat.pl
Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa.
Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu.
Roopa Gulati – szefowa kuchni, twórczyni przepisów i prezenterka telewizyjna. Wychowała się w angielskiej Kumbrii w rodzinie pochodzenia pendżabskiego. W wieku 18 lat przeniosła się do Londynu, gdzie doskonaliła swoje umiejętności kulinarne w szkole Le Cordon Bleu, a po uzyskaniu dyplomu przeprowadziła się do Indii.
Pracowała jako konsultantka kulinarna dla hoteli Taj Group oraz prowadziła własną działalność cateringową. Sławę w Azji przyniósł jej udział w codziennym programie śniadaniowym telewizji Star TV Good Morning India, gdzie przygotowywała ulubione pendżabskie dania swojej matki, historyczne potrawy z dworów królewskich oraz popularne indyjskie posiłki.
W 2001 r. Roopa wróciła do Wielkiej Brytanii i wybrała nieco inną ścieżkę kariery. Pracowała dla telewizji UKTV jako redaktorka kulinarna kanału Good Food Channel, a jako niezależna dziennikarka współtworzyła kilka programów telewizyjnych, w tym Rick Stein’s India kanału BBC2. Jej artykuły ukazywały się w wielu magazynach, a przez 15 lat była krytyczką kulinarną „Time Out”. Występowała jako prezenterka w Food Programme stacji radiowej BBC Radio 4 oraz w różnych programach telewizji BBC.
Prowadzi regularne pokazy kulinarne na jednym z najpopularniejszych londyńskich targów spożywczych, Borough Market. Gdy chce odpocząć od tłumów, pracuje nad własnymi przepisami i prowadzi badania dla krajowych i międzynarodowych marek kulinarnych. Roopa mieszka w północno-zachodnim Londynie z mężem Danem. Ma dwie dorosłe córki. Swój czas wolny najchętniej spędza w kuchni.
Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z ...
Ulubiona książka wielu pokoleń młodych rodziców w zaktualizowanej formie Karmienie ...
Rozkoszuj się jedzeniem, celebruj kulinarne przyjemności i doświadczaj nowych smaków! ...
Książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów ...
Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem lub innym sposobem żywienia wykluczającym ...
Czy może być coś lepszego niż pachnący, własnoręcznie upieczony chleb ...
Jeśli żyjesz w ciągłym biegu, nie masz zbyt dużo czasu ...
Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi ...
Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych. ...
Książka Roku 2024 the British Book Awards Dołącz do detektywa ...
Rozwijaj swoją kreatywność. Zrób bransoletkę dla siebie, przyjaciela/przyjaciółki lub partnera/partnerki. ...
Jeśli żyjesz w ciągłym biegu, nie masz zbyt dużo czasu ...
Urocze maskotki amigurumi – 50 różnych zabawek do wykonania według ...
Nauka rysowania jeszcze nigdy nie była tak prosta! Jeśli lubisz ...
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? ...
WIELKA KSIĘGA OGRODNIKA I DZIAŁKOWCA to kanon wiedzy ogrodniczej; książka ...