Spiżarnia pełna niesamowicie kolorowych i pełnych smaku słoików, sezonowe składniki i tradycyjne sposoby ich konserwowania – taki obraz wyłania się z tej książki. To kompletny zbiór przepisów na domowe przetwory – zawiera zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne kuchenne „przydasie”. Autorka udowadnia, że kocha zamykać smak w słoiku.
Laura Osęka, psycholog, psychodietetyk, recenzent książek kulinarnych
Cieszę się, że mogłam poszperać w Kasinej spiżarni i kredensie – to jak wizyta w krainie czarów. Złote mirabelki, tymiankowe morele, dębowe ogórki kiszone czy dżem z papryki to tylko kilka cudów, które można z tą książką przygotować samodzielnie!
Anna Włodarczyk, autorka książek i bloga Strawberriesfrompoland.pl
W czasach, gdy wszystko możemy kupić gotowe, zunifikowane i bezduszne, autorka podpowiada, jak łatwo samodzielnie stworzyć arcydzieło w słoiku: indywidualne, doskonałe, pełne słońca i emocji, którym można się podzielić z najbliższymi i które na długo trwa we wspomnieniu smaku.
Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek kulinarnych i bloga Pinkcake.blox.pl
Przetwory Kasi są pyszne, łatwe w przygotowaniu, ale mają też jedną niezaprzeczalną zaletę – wychodzą zawsze i każdemu bez względu na umiejętności! W każdym z nich czuje się ogromną pasję do gotowania, wiedzę i doświadczenie. Który przepis jest najlepszy? Polecam zacząć od początku książki i przetestować każdy. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane.
Łukasz Mielniczuk, dyrektor zarządzający studiów kulinarnych CookUp
"Publikacja, która wprowadzi nieco kreatywnego zamętu do zasobów waszej spiżarni."
Cała recenzja na: kukbuk.com.pl
"Sięgając po te przepisy można się przekonać ,że są tu propozycje do wykorzystania na co dzień i od święta, którymi można zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia."
Cała recenzja na: muzeumksiazkikucharskiej.pl
"Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków.(...)Jeśli będziemy mieć dobry przewodnik po produkcji domowych przetworów, to będziemy mogli stać się częścią tego magicznego rytuału."
Cała recenzja na: ugotowanepozamiatane.pl
"Kasię znam już ponad dekadę i niejednokrotnie miałam okazję smakować jej potraw, a kilka przepisów z jej blogu Chillibite.pl od dawna jest z nami w kuchni. Dlatego jej pierwsza książka była dla mnie pewniakiem – oczywiste było, że będzie pełna świetnych, czasem szalonych jak sama autorka pomysłów (suszone mirabelki, dżem z boczkiem i figami, wpadlibyście na to?), że wszystko będzie dopracowane merytoryczne i ciekawe."
Cała recenzja na: strawberriesfrompoland.pl
"Jedną z takich nietypowych książek kucharskich jest W słoiku Kasi Marciniewicz, która przekonuje nas o tym, że wbrew pozorom można w nim zamknąć smak nie tylko w sezonie. Jeśli marzy Wam się wypełniona po brzegi spiżarnia, zdecydowanie jest to propozycja dla Was."
Cała recenzja na: wartowiedziecwiecej.wordpress.com
"Do sięgnięcia po książkę W słoiku. Przetwory przez cały rok zachęcam w zasadzie wszystkich. Niekoniecznie trzeba nastawić się na przygotowanie wielu słoików na zimę. Wiele receptur jest odpowiednich o każdej porze. Ważne jest dla mnie to, że przetwory, które wypróbowaliśmy mają dobrze zestawione proporcje i są równie dobrze doprawione. Oczywiście wszystkie dania zostały przetestowane łyżeczką i niekoniecznie przetrwają nieruszone przez kilka miesięcy…"
Cała recenzja na: kulturantki.pl
"To jedna z ciekawiej wydanych książek kulinarnych jakie miałam okazję spotkać. Myślę, że uzupełni niejedną kuchnię i spiżarnię o nowe pomysły. Sprawdzi się także jako prezent nie tylko dla osób , które zaczynają przygodę gotowaniem."
Cała recenzja na: www.bookparadise.pl
"Myślałam o tym dniu już rok temu. O dniu, w którym oficjalnie napiszę na blogu "wydaję książkę". Dniu, w którym z drżeniem pokażę jej okładkę. I oto dziś, wieść jest taka, że za miesiąc - 28 kwietnia, czyli tuż przed Majówką ukaże się moja pierwsza książka "W słoiku". Pierwszym impulsem do napisania książki były Wasze, czytelników bloga pytania Kasia - a kiedy książka? Kasia, napiszesz książkę? Oto jest zatem - nowa, gruba, zielona jak wiosna i w dobrej cenie. Moja książka "W słoiku" o przetworach przez cały rok."
Więcej na: chillibite.pl
"Weki są świetne nie tylko na zimę! W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Marciniewicz pokazała jak zrobić: marynowane żółte buraki, granolę dyniową bez cukru, śliwki londyńskie w herbacie, lemon curd i domową peanutellę. Wszystkie pyszności zamknęła w słoikach. Czy wiesz, jak długo można przechowywać weki?"
Cała rozmowa z Kasią Marciniewicz w Dzień dobry TVN: dziendobry.tvn.pl
"W słoiku potrafi zamknąć wszystko: owoce, warzywa, aromatyczny pasztet, a nawet wspomnienia, miłość i wdzięczność. Kasia Marciniewicz, autorka bloga ChilliBite i książki "W słoiku" opowiedziała nam o swojej kuchni, pasji gotowania, współczesnych spotkaniach przy "darciu pierza" i zakupach prosto z Sycylii."
Cała rozmowa na: kuchnia.wp.pl