Jesteś tutaj

Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska

Wydawnictwo: Publicat

Oszczędzasz: 20.54 zł
Dodaj do koszyka
Produkt w koszyku

Produkt chwilowo niedostępny

Czas realizacji: 24 h
Sprawdź szczegóły

bezpłatna wysyłka od 100 zł

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchni”! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie!

Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to:
- czas przygotowania
- ułatwia zaplanowanie pracy
- stopień trudności
- pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu
- liczba porcji
- umożliwia przeliczenie ilości składników
- składniki
- szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką
- opis krok po kroku
- poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem.


„Z książkami Marka Łebkowskiego pierwszy raz zetknęłam się 20 lat temu, m.in. to z nich uczyłam się gotować. A teraz do moich rąk trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekką i przyjemną formę, to wciąż jest aktualna. Jestem przekonana, że wiele osób może nauczyć się z niej gotować. A wszystko to dzięki prostym, zrozumiałym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treści”.
(Laura Osęka, psychodietetyczka i krytyczka książek kulinarnych)


„Kuchnia polska” Marka Łebkowskiego to książka, która mnie ukształtowała kulinarnie, otworzyła na skarby polskiej tradycji kulinarnej i nauczyła klasyki - knedli, kotletów, strucli makowej czy kartoflanki z zacierkami. Autor odkrywał przed czytelnikami sekrety sufletów, sznycli, opowiadał o daniach z dzikich głuszców, cietrzewi i kuropatw, ale także wykwintnych raków, żabich udek i ślimaków często goszczących na stołach polskich królów. Dzięki fotografiom Łebkowskiego 20 lat temu zobaczyłam pierwszy raz, jak wygląda rambutan czy durian. „Kuchnia polska” Łebkowskiego to „biblia kuchni polskiej”, a jej Autor włożył tytaniczną pracę w czytelne i dokładne opracowanie klasycznych przepisów kuchni polskiej (także tych czerpiących z wpływów orientalnych), sięgając do najstarszych tradycji i pochodzenia rodzimej kuchni opisanych skrupulatnie w Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, książek Marii Ochorowicz-Monatowej i Lucyny Ćwierczakowiczowej. Marek Łebkowski ukazuje kuchnię polską pełną wpływów, godnie prezentującą się na makie smaków Europy i świata, kuchnię, z której możemy być dumni. „Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego” wydana w odświeżonej wersji przez Wydawnictwo Publicat to obowiązkowa pozycja domowego kucharza. Przepisy w niej zawarte są sprawdzone i świetnie dopracowane, nie stanowią jedynie zasłyszanych i zebranych receptur od gospodyń domowych. W czasach, gdy niemal wszystko udaje się znaleźć w internecie, warto weryfikować znalezione przepisy u źródła, w książce pełnej praktycznych porad, dokładnych wskazówek dotyczących obróbki warzyw, mięs, pochodzenia przypraw. Wznowione wydanie w czystej, nowoczesnej formie zyskało przejrzystość i lekkość. Oprócz klasycznych pierogów, kruchych rogalików, mazurków czy żeberek pieczonych w kapuście są w niej także przepisy na dania, których inspiracja pochodzi z kuchni krajów śródziemnomorskich - słone ciasteczka z oliwkami, przepiórki z winogronami, doskonałe sosy kuchni francuskiej, ale tez likiery, nalewki, czy wyborne poncze. Ta książka to doskonały prezent dla miłośników klasyki, poszukujących korzeni rodzimej kuchni. Dla tych, którzy nie zdążyli nauczyć się gotować od własnej babci, a którym bliskie jest określenie „kochanie przez gotowanie”.

(Kasia Marciniewicz, autorka bloga kulinarnego ChilliBite.pl, książki „W słoiku”, miłośniczka pierogów i ajerkoniaku)

„Marek Łebkowski był nie tylko mistrzem gotowania, ale także znawcą historii polskiej kuchni i świetnym nauczycielem. Na jego książkach wychowały się pokolenia, bo pisał przystępnie, klarownie, dawał wskazówki i inspirował wyobraźnię. Przepisy i uwagi świetnie się czyta, a informacje o dawnych technikach gotowania, utensyliach kuchennych i zwyczajach są bezcenne. To gotowanie domowe w najlepszym wydaniu, wzbogacone o opowieść, poradę i fachowe wsparcie. Takie książki pisze tylko mężczyzna marzeń!”
(Monika Kucia, dziennikarka i kuratorka kulinarna)

„Przewracając karty tego kompendium gotowania, można codziennie odkrywać stare i nowe. Stare, bo pokazuje przebogatą spuściznę naszej kuchni, a nowe, bo inspiruje do wprowadzenia na nasz stół dań może i zapomnianych, ale o jakże świeżych doznaniach. „Spróbuj, może tym razem na inny sposób? To nic trudnego, tylko zobacz. I gotuj!” – zdaje się mówić nasz mistrz i szczodrze dzieli się swoją przeogromną wiedzą. „Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego” przypomina mi bardzo długi, wykwintny stół – jak stąd do Francji i z powrotem, dlatego że nasze kulinarne kultury niejednokrotnie się spotykały, wymieniały i wspólnie inspirowały. Korzystajmy z tej spuścizny!”
(Gieno Mientkiewicz, dziennikarz, odkrywca serów polskich, propagator kultury kulinarnej)

Laura Osęka "O pierwszych nowoczesnych książkach kucharskich"

Kto pierwszy w Polsce pisał i wydawał nowoczesne książki kucharskie? Kto dbał o ich stronę graficzną i fotograficzną? Kto przyciągnął „powiew Zachodu” do tego obszaru publikacji?

 

O Marku Łebkowskim mało kto dziś pamięta, a mimo to większość z nas, gdy pierwszy raz sięga po którąkolwiek z jego książek, myśli: „Ja się na tym wychowałam” lub „Moja mama to ma!”. Były one w zasadzie pierwszymi, które dawały nam poczucie „światowości” i „powiewu Zachodu”. Przygoda Marka Łebkowskiego z książkami kulinarnymi zaczęła się w latach 80. ubiegłego stulecia. Przygotowywał wtedy zdjęcia i materiały do wydawnictw ukazujących się chociażby we Francji, a jego mieszkanie, jak wspominają znajomi, było wypełnione różnego rodzaju książkami o jedzeniu. On nimi żył i oddychał.

 

Pracując dla wydawnictw obcych, postanowił założyć wraz z żoną Elżbietą Wydawnictwo Tenten. Ich pierwsze wspólnie wydane książki to 50 tomów „Encyklopedii Sztuki Kulinarnej”. Nakład pierwszego tomu – „Kuchni chińskiej” – liczył 75 000 egzemplarzy; ile było dodruków, nie wiadomo. Publikacja, choć niewielkiego formatu, zagościła w wielu domach, chociażby dlatego że pokazywała coś, czego wówczas jeszcze w Polsce nie było. Prawie każdy przepis wzbogacony był zdjęciem przygotowanej potrawy. Dotąd fotografie w polskich książkach kulinarnych były raczej poglądowe, traktowane wtórnie. A tutaj, w niewielkiej książeczce, było ich bez liku, do tego ostrych, dosłownych. Dziś, patrząc na nie, widzimy historię kulinariów w Polsce przełomów.

 

Po serii przyszedł czas na coś większego – w tym samym wydawnictwie ukazała się „Szkoła gotowania. Kuchnia polska”. Pozycja niebagatelna, licząca kilka tysięcy przepisów z całego świata. Każde przedstawione w niej danie zostało wcześniej przyrządzone i ugotowane przez Marka Łebkowskiego i jego rodzinę. W stylizacji potraw  i robieniu zdjęć brały udział dzieci Autora, a zdjęcia powstawały w jego mieszkaniu i w domach przyjaciół. Pan Marek segregował przepisy z dziesiątek starych książek kucharskich (które miał skserowane), także tych stu-, dwustu- i więcej letnich, następnie przygotowywał potrawy i opracowywał własne. Ponadto budował przepisy tak, by każdy, sięgając po jego książkę, był w stanie w swojej kuchni osiągnąć podobny efekt. Nigdy wcześniej nie powstało tak szerokie wydawnictwo obejmujące właściwie wszystko, co Polacy stawiali na swoich stołach. Oprócz przepisów w książce znalazły się podstawowe informacje o utensyliach kuchennych i produktach. Była ona wydawana wielokrotnie, w różnych wersjach edycyjnych, obecnie dostępna jest we wznowieniu wydanym przez Wydawnictwo Publicat.

 

Projekt uzyskał wsparcie wielu znanych osobistości, m.in. Laury Osęki, psychodietetyczki i krytyczki książek kulinarnych, Kasi Marciniewicz, autorki bloga ChilliBite.pl i książki „W słoiku. Przetwory przez cały rok”, Moniki Kuci, dziennikarki i kuratorski kulinarnej, a także Giena Mientkiewicza,  dziennikarza, „odkrywcy serów polskich” i propagatora kultury kulinarnej.

INFORMACJE PODSTAWOWE

Wydawnictwo: Publicat
Format: 280x210mm
Liczba stron: 496
Okładka: Oprawa twarda
Premiera: 08.11.2017
EAN: 9788327125033
ISBN: 978-83-271-2503-3

KOMENTARZE

Zapisz się do newslettera
  • Otrzymasz DODATKOWE 10% RABATU na pierwsze zakupy.
  • Będziesz na bieżąco z naszymi promocjami i specjalnymi ofertami.
  • Nie ominą Cię informacje o nowościach i bestsellerach.
Dołącz do nas