Jesteś tutaj

Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Wydawnictwo: Publicat

Ładujemy listę sklepów

Coś nie działa jak powinno? Napisz do nas: pomoc@publicat.pl

MISKA SZCZĘŚCIA to propozycja dla wszystkich, którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie bardzo proste posiłki. W tym niepozornym naczyniu możesz podać pożywne, pyszne i kolorowe dania. Chociaż moda na bowl food przybyła do nas z Azji, z przystankiem na Hawajach, to ma również swoje odbicie w polskich tradycjach kulinarnych.
Zainspiruj się lokalnymi i sezonowymi składnikami, wybierz ulubione dodatki, przypraw miłością i szczyptą improwizacji. Podaj w ulubionej misce. I rozkoszuj się tym, co najlepsze.
Zrób MISKĘ SZCZĘŚCIA po polsku. Tu i teraz.


„W smakowitej misie Laury Osęki spotkały się same dobra. Szczere i autentyczne, przypominają o sensie jedzenia – bezcennej prostocie w czasach nadmiaru. Otulają ciepłem, nie tylko w chłody, a ich dobroduszna energia płynie prosto z serca. Szczęście jest tuż obok. Wystarczy sięgnąć po ukochaną miskę”.

(Daria Pawlewska – redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”)


„Podoba mi się idea tej książki, bo utwierdza mnie w przekonaniu, że inspiracją do pysznego i zdrowego gotowania może być wszystko. Pora roku, wspomnienia, wycieczka na targ, ale i naczynie, jakim jest miska. Przypomnij sobie. To pierwsze naczynie, z którego jedzą dzieci. Idealne na każdą porę dnia. Doskonałe na zupę, sałatkę czy poranną owsiankę. O tym jest ta książka – o codziennym, zdrowym i kolorowym gotowaniu. Smacznego!”

(Grzegorz Łapanowski – kucharz, właściciel Food Lab Studio, założyciel Fundacji „Szkoła na widelcu”)


“A book full of fresh and unique ideas, which also covers the basics. Prepare to be surprised – Laura's food is simple yet innovative. I wish I'd had it when I was 20”.

/„Książka pełna świeżych i unikatowych pomysłów, która zawiera też podstawy. Przygotuj się na niespodziankę – jedzenie Laury jest proste, ale innowacyjne. Szkoda, że nie było tej książki, gdy miałam 20 lat”./

(Zuza Zak – autorka książki „Polska. New Polish Cooking”; zuzazak.com)

---

10% dochodu Autorki ze sprzedaży książki zostanie przekazane na rzecz domu tymczasowego Kocia Łapka.

PATRONI MEDIALNI: „KUKBUK”, Gotujmy.pl, Food Service, „KUCHNIA. Magazyn dla smakoszy”, Beszamel.pl, Czytaj Skład
PARTNERZY WYDANIA: Wekujemy.pl, I Love Nature, Makutra.com



O TWÓRCACH KSIĄŻKI:

LAURA OSĘKA – Gotująca psycholożka i psychodietetyczka. Od lat kolekcjonuje książki kucharskie, kocha zwierzęta, a czworonożni przyjaciele znaleźli pod jej dachem swój dom. Gdy nie gotuje, wykłada, pracuje z pacjentami, prowadzi warsztaty albo jeździ swoim starym fordem taunusem.

JAROSŁAW ROGER BERDAK – Syn artysty fotografika, rzemieślnik i fotograf. Gdy nie fotografuje, wytwarza piękne przedmioty z drewna pod marką „I love nature”. Gdyby nadarzyła się okazja, zamieszkały na Jukonie.

Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo!

Zrób miskę szczęścia po polsku. Tu i teraz.

MAKING OF

KUKBUK O "MISCE SZCZĘŚCIA"

"Jedzenie z miski to mój najprostszy sposób na szczęście, którym chcę się podzielić, pisze Laura Osęka w swojej nowej książce „Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo”. I przekonuje, że miskę warto polubić nie tylko ze względów praktycznych, ale i naukowych. Sprawdźcie dlaczego!"

Cały artykuł na: kukbuk.pl

RECENZJE

"Naturalne smaki, proste i wdzięczne dania, które smakują wszystkim, dając niczym nie zmącone poczucie szczęścia - taka właśnie jest książka Laury Osęki."

Cała recenzja na: beszamel.se.pl

 

"Na okładce nie ma wzmianki o tym, że książka zawiera wyłącznie przepisy bez mięsa. Jest to książka semiwegetariańska, w której tylko 2 przepisy zawierają rybę. Podoba mi się to, że nie stało się to główną ideą książki i nie nakierowało jej w ręce wegetarian. Dzięki temu szerzymy ideę ograniczania mięsa w codziennym gotowaniu. Jestem na tak. Myślę, że Wam też się spodoba."

Cała recenzja na: okiemdietetyka.pl

 

"Zmieści pyszne i pożywne danie czasem przygotowane z kilku tylko produktów.Ważne w tym jest to aby dania te były zdrowe z lokalnych produktów,warzyw i owoców, bez chemii i innych pestycydów.W książce znajdziecie mnóstwo przepisów, niektóre nawet takie nie codzienne jak ziemniaki pieczone z winogronami,musztardowe grzyby z plackiem ziemniaczanym czy oszukany krupnik z fasolą.Autorka opowiada o gotowaniu i jej początkach, o rodzinie, dzieciństwie, dlaczego wybrała miskę.
Taka książka w której są ciekawe przepisy przyda się każdej gospodyni."

Cała recenzja na: samaslodyczuasi.blogspot.com

 

"Podoba mi się pomysł podawania wszystkiego w tym samym naczyniu – misce. Tytułowa miska, jest śliczna, uniwersalna i pozwala najeść się dwóm osobom. To książka dla osób zaczynających gotowanie, przepisy są proste, dla tych, którzy już dużo czasu spędzili w kuchni – oczywiste. Jednak każdy z nas zaczynał kiedyś…. Myślę, że dla tych co teraz nerwowo szukają prezentu dla nastolatków, studentów, singli – czyli wszystkich tych, którzy są głodni, ale jeszcze nie umieją dobrze gotować, to przepisy będą świetnym przewodnikiem po smakach. Dla mięsożerców dania gorące, nie śniadaniowe, mogą posłużyć jako świetne przystawki – ot wystarczy usmażyć rybę czy kurczaka – to będzie na talerzu, a do tego dodać to co Laura proponuje – w misce."

Cała recenzja na: oneginetatopa.blogspot.com

 

"Książka ma 200 stron, czyli wcale nie tak dużo, a każdy przepis posiada piękną fotografię. Muszę Wam powiedzieć, że bardzo się cieszę z tej książki, nie tylko ze względu na przepisy, ale właśnie na taką magiczną otoczkę związaną z miską!
Także jeżeli sięgnięcie po książkę to zachęcam Was, żeby zacząć od słów od autora, bo Laura Osęka fajnie to opisuje i myślę, że to nadaje tej książce taki bardziej osobisty czy intymny charakter."

Cała recenzja na: poligondomowy.pl

 

"Jeżeli tak jak my czerpiecie radość z drobiazgów, a jedną z waszych ulubionych codziennych czynności jest jedzenie, pozwólcie, że przedstawimy wam najnowszą pozycję książkową od Laury Osęki – Miska Szczęścia. To „must have” dla wszystkich miłośników niebanalnej domowej kuchni. Dbając o to, co każda z pór roku ma w sobie najlepsze, autorka proponuje nam uniwersalne i proste przepisy, udowadniając, że zdrowe równa się smaczne. Jej tradycyjne potrawy z nowoczesnym twistem, doprawione świeżością sezonowych warzyw i owoców, to według nas prosty sposób na drobne chwile szczęścia, otulone ciepłem dziecięcych wspomnień. Warto też wspomnień, że 10% dochodu ze sprzedaży autorka przeznaczyła na rzecz domu Kocia Łapka."

Cała recenzja na: jawolewdomu.pl

INFORMACJE PODSTAWOWE

Wydawnictwo: Publicat
Format: 220x170mm
Liczba stron: 208
Okładka: Oprawa miękka - broszurowa
Premiera: 31.10.2018
EAN: 9788327125293
ISBN: 978-83-271-2529-3

KOMENTARZE

Zapisz się do newslettera
  • Będziesz na bieżąco z naszymi promocjami i specjalnymi ofertami.
  • Nie ominą Cię informacje o nowościach i bestsellerach.

Szanowny Czytelniku, administratorem Twoich danych osobowych jest Publicat Spółka Akcyjna z siedzibą w Poznaniu (61-003), przy ul. Chlebowej 24. Po zapisaniu się do newslettera, Twoje dane osobowe będziemy przetwarzać w celu informowania Cię o nowościach książkowych i przygotowanych przez nas ofertach specjalnych. Dane osobowe będziemy przetwarzać na podstawie wyrażonej zgody. Podanie przez Ciebie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne ale niezbędne do realizacji usługi newslettera. Swoją zgodę możesz wycofać w każdym momencie. Przysługuje Ci także prawo dostępu do danych oraz ich zmiany. Rozwiń / zwiń