Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski – kochają górskie biegi ultra i dobre jedzenie. Organizatorzy Biegu Wegańskiego i biegu Gorce Ultra-Trail oraz akcji ekologicznej „Zabiegam o czystą Polskę“. Wspólnie napisali książkę "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Ich kolejny projekt to „100 mil szczęścia. 12 smaków”, w ramach którego biorą udział w 12 biegach z serii Ultra Trail World Tour i poznają smaki odwiedzanych krajów. Viola najchętniej startuje na dystansie 100 kilometrów i ma na swoim koncie już 11 takich biegów w ciągu zaledwie 2 lat. Robert przygotowuje się do kolejnego startu w biegu 24-godzinnym, a przy tym coraz częściej odnajduje się za obiektywem aparatu. Violetta i Robert tworzą zespół Run Vegan Team i z pasją promują kuchnię roślinną. Wspólnie z zespołem lekarzy i dietetyków zajmują się wpływem diety roślinnej na zdrowie. Są przekonani, że połączenie aktywności fizycznej i diety opartej na roślinach zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
"Przepisy są napisane w bardzo przystępny sposób i do ich wykonania potrzebujemy ogólnie dostępnych nam składników. Buraki, fasola czy ogórki w połączeniu z kaszami, ziołami i innymi przyprawami tworzą smakowite propozycje. Orzechowe herbatniki czy musy i sałatki z owoców to słodkie propozycje na zdrowe desery. No i apetyczne zupy. Jest naprawdę w czym wybierać."
Cała recenzja na: kulinarnamaniusia.pl
"Książkę polecam, bo jest to naprawdę bardzo ciekawą kopalnią wiedzy, która pozwoli nam bardziej o siebie zadbać, zmienić nawyki nie tylko może żywieniowe, ale również inne choćby palenie. Jest na pewno fajną propozycją na prezent."
Cała recenzja na: kruchebabeczki.blogspot.com
"Wszystkim polecam książkę, nie tylko ze względu na przepisy czy piękne zdjęcia. Polecam ponieważ wiedza w niej zawarta na pewno pomoże wam zrozumieć i wprowadzić zmiany do własnego życia. Zmieniajmy nawyki żywieniowe, poznawajmy nowe smaki zdrowych dań, dbajmy o własne zdrowie- przecież jest najcenniejszym co mamy."
Cała recenzja na: rogalikodkuchni.blogspot.com
"Po przeczytaniu kilku stron - niesamowicie mnie wciągnęła i sprawiła, że zdobyłam sporo nowych informacji i inspiracji na zdrowe posiłki. Myślę, że to doskonała pozycja do każdej domowej biblioteczki!"
Cała recenzja na: digotuje.pl
"To publikacja rzetelna, oparta na nauce i doświadczeniu.To książka, która ma prosty, ale bardzo zdrowy smak!"
Cała recenzja na: zkuchnidokuchni.pl
"Książka napisana z pasją i to się czuje w każdym słowie, w każdej dobrej radzie. Ja poczułam to gdy tylko przeczytałam pierwsze zdania ze wstępu i wyobraziłam sobie te wszystkie dobrodziejstwa jakich autorzy kosztowali podczas pobytu na Krecie, ten wstęp mnie wprost porwał do gajów oliwnych i zielonego bogactwa greckich smaków."
Cała recenzja na: cynamonoweszczescie.blogspot.com
"Dowiesz się rzeczy, o których nie miałeś pojęcia w codziennym życiu. A są bardzo ważne dla naszego zdrowia! Czyta się lekko i przyjemnie."
Cała recenzja na: popierwszematka.blogspot.com
Posłuchaj wywiadu z autorami w radiowej Czwórce: polskieradio.pl