Jesteś tutaj

Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste

Wydawnictwo: Publicat

Ładujemy listę sklepów

Coś nie działa jak powinno? Napisz do nas: pomoc@publicat.pl

Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać.

Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie!

Daria Rogowska – autorka bloga ekocentryczka.pl


„Ta książka jest wyznaniem miłości do natury. Szczerym, inspirującym i smacznym. Ekocentryczka wyśmienicie oswaja kuchnię roślinną, miesza w garnkach w rytmie pór roku i tworzy plejadę warzywnych czy strączkowych gwiazd. Kiszony szpinak i ciasto pietruszkowe z kremem orzechowym już wspięły się na szczyt listy hitów w mojej kuchni. Takich wybornych zaskoczeń Daria oferuje w swoich przepisach znacznie więcej. Mistrzowsko rozbudza jedzeniową wyobraźnię, troszczy się o wszystkie składniki i sprawia, że stół nabiera koloru. Zdecydowanie warto sięgnąć po ten zbiór nieoczywistych połączeń i dać się im smakowo uwieść”.

(Sylwia Majcher – dziennikarka i autorka książek o zero waste)


„Pandemia sprawiła, że na nowo zaczęłam czerpać przyjemność z gotowania. Przewertowałam już chyba wszystkie książki kucharskie, dlatego z wielką radością witam nową, zwłaszcza że kładzie ona nacisk na sezonowość i less waste. I to w wydaniu roślinnym! Mam nadzieję, że dzięki wielu ciekawym propozycjom Darii kuchnia roślinna będzie u nas gościła coraz częściej. Nie mogę się doczekać, aż przetestuję wszystkie przepisy. Good job, Daria!”.

(Areta Szpura – autorka, aktywistka, konsultantka ds. zrównoważonego rozwoju)


„Jedzenie ma znaczenie! Dla naszego zdrowia i dla planety. Ta książka jest tego dobitnym przykładem. Znajdziesz w niej praktyczne porady i przepisy, które mogą pomóc Ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną”.

(Grzegorz Łapanowski – założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu)

INFORMACJE PODSTAWOWE

Wydawnictwo: Publicat
Format: 240x165mm
Liczba stron: 208
Okładka: Oprawa miękka - broszurowa
Premiera: 02.06.2021
EAN: 9788327125958
ISBN: 978-83-271-2595-8

KOMENTARZE

Zapisz się do newslettera
  • Będziesz na bieżąco z naszymi promocjami i specjalnymi ofertami.
  • Nie ominą Cię informacje o nowościach i bestsellerach.

Szanowny Czytelniku, administratorem Twoich danych osobowych jest Publicat Spółka Akcyjna z siedzibą w Poznaniu (61-003), przy ul. Chlebowej 24. Po zapisaniu się do newslettera, Twoje dane osobowe będziemy przetwarzać w celu informowania Cię o nowościach książkowych i przygotowanych przez nas ofertach specjalnych. Dane osobowe będziemy przetwarzać na podstawie wyrażonej zgody. Podanie przez Ciebie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne ale niezbędne do realizacji usługi newslettera. Swoją zgodę możesz wycofać w każdym momencie. Przysługuje Ci także prawo dostępu do danych oraz ich zmiany. Rozwiń / zwiń

Dofinansowanie z funduszy UE